Getuigenis: een verhaal over een Lentefeest zonder feest - De Verhalenboetiek
Inspiratie

Getuigenis: een verhaal over een Lentefeest zonder feest

We blijven thuis. Zoveel mogelijk. En de lentefeesten en communies, die moeten wachten. Zo spijtig. Want jullie hadden er vast heel erg naar uitgekeken en die mijlpaal is er en wacht niet. Daarom deel ik hieronder een paar ideeën om jullie Lentekind alsnog te vieren. Want hé, misschien hoeft het niet persé een groot feest met met veel toeters en bellen te zijn. Of toch nu nog niet.

Maak een wensboom met postwensen

        .   

Een van de schoonste dingen om te doen tijdens een lentefeest: wensen uitspreken. Wensen voor de toekomst van het prille leven waarin alles nog mogelijk is. Het idee is simpel, maar grandioos. Je voorziet een boom, die prachtige appelboom in de tuin of enkele mooie takken in een vaas, alles kan. In die boom hang je een voor een wensen op. In principe, vers geschreven door alle gasten op het feest. Maar ook nu kan het perfect. Laat iedereen uit jullie omgeving een wens neerschrijven op een postkaart en die naar jullie thuisadres versturen. Dat kan een postkaart naar keuze zijn of je stuurt zelf deze wenskaartjes van de Verhalenboetiek rond met de vraag om ze terug te zenden met een wens. Jouw Lentekind kan dan telkens bomvol nieuwsgierigheid de enveloppe openen, een prachtige wens lezen en ze vervolgens zelf in zijn of haar wensboom ophangen. Nadien kunnen jullie alle wensen bewaren in het bijhorende wensdoosje en ze telkens opnieuw lezen en koesteren.
 

Schrijf samen in een boekje vol verwachting

Je kan ook zonder feest stilstaan bij al wat was, is en nog zal komen. Aan de hand van een verwachtingsboekje, bijvoorbeeld. Kies een mooi schriftje uit en schrijf er zelf enkele vragen over en voor jouw zoon of dochter in. Wat wil je later worden? Wie wil je later worden? Wat kan je goed? Wat niet? Wat zijn je dromen? Waar kijk je naar uit? Wat wil je nog leren? Vind je het fijn om groter te worden? Wat ga je misschien missen? Wat niet? Overloop samen alle vragen en schrijf de antwoorden neer. Het zorgt ongetwijfeld voor een fijn gesprek over alle kleine en grote verwachtingen van je Lentekind. En zo hebben jullie weer een prachtexemplaar voor in de herinneringendoos.
 

Hou een intieme ceremonie


Hebben jullie een tuin? Maak dan een Lentevuur en of organiseer een feestmaaltijd, versier het huis en zet jullie Lentekind in de spotlight. Sta even stil bij je zoon of dochter, misschien met een toepasselijke speech. Snuister tussen foto’s en andere herinneringen en ga op zoek naar leuke anekdotes en verhalen. Vraag misschien ook aan enkele belangrijke mensen om jullie een tekst te bezorgen die je kan voorlezen. Wensen van meters, peters, oma’s en opa’s, broertjes of zusjes, of zelfs beste vriendjes en vriendinnetjes zijn heel welkom. Vragen die jullie op weg kunnen helpen zijn: Wat doet jullie lentekind graag? * Van wat wordt hij of zij boos? * Hoe zou je hem of haar in enkele woorden omschrijven? * Welke talenten heeft hij of zij? * Wat bewonder je? * Welke kantjes vind je misschien minder? * Welke dromen en wensen koester je voor hem of haar? * Waar ben je misschien bang voor? * Wat wil je hem of haar zeker meegeven op dit moment?

Laat een Lenteverhaal schrijven

.      
 

Omdat ik oprecht geloof dat persoonlijke verhalen in een boek één van de schoonste cadeaus zijn die je iemand kan schenken, maakte ik een Verhalenboetiek. Helemaal op maat van de mijlpaal die een Lentekind viert, ontwierp ik het Lenteverhaal. Dit verhaal vertelt over jouw zoon of dochter als kleine baby en al wat daarna kwam. Toffe anekdotes, typerende karaktereigenschappen en jullie wensen en dromen voor later. Jullie vertellen me alles tijdens een twee uur durend gesprek (dat kan nu ook aan de telefoon of via skype), ik schrijf, geef vorm en ik bezorg jullie een prachtig met de hand ingebonden boek. Klaar om te lezen, voor te lezen en voor altijd te koesteren. Geïntrigeerd?  Hier vind je alle informatie over het Lenteverhaal.


Verspreid zelf Lentewensen

Na het Lentefeest of de communnie gaan alle aanwezigen traditiegetrouw met een bedanking naar huis. Dus ook nu wil je iedereen uit je omgeving misschien graag iets geven dat hen aan jullie Lentekind doet denken. Misschien wil je dat nu nog liever, zelfs. Keer het eens om. En bezorg hen zelf een (lente)wens. Maak er een leuke guerilla actie van en hang kaartjes aan deurklinken, ramen , fietsen en vensterbankpkanten. Je koopt de wenskaartjes hier.
 

Stilstaan en koesteren met een groot feest is heerlijk. En dat komt zeker nog. Maar stel intussen deze mijlpaal niet uit.