Getuigenis: Een uniek overgangsmoment voor Bo - De Verhalenboetiek
Inspiratie

Getuigenis: Een uniek overgangsmoment voor Bo


Bo ging naar het eerste middelbaar. Een super grootse en spannende stap. Eentje waar zij en haar ouders Lente & Bert heel graag bij wilden stilstaan. Maar dan niet met een groot feest…
 

“Hoewel grote feesten met haar als middelpunt echt haar ding niet zijn – vroeg ze zich toch luidop af of we ook niets voor haar zouden organiseren?”

 

Een uniek & intiem mijlpaalmoment tijdens de vakantie

 

Lente: “Veel van Bo’s vriendinnen gaven het voorbije jaar een lentefeest of vierden hun vormsel. En hoewel Bo naar geen van beide uitkeek - grote feesten met haar als middelpunt zijn echt haar ding niet – vroeg ze zich toch luidop af of we ook niets voor haar zouden organiseren? Ze voelde haar overstap naar het middelbaar natuurlijk aan als een groot moment. Iets waarvan ze – onbewust – van ons wilde horen en voelen dat wij dat begrepen, en liefst mee voelden.”

“Dat moment samen delen, was heel schoon en zette de toon voor de dag: vandaag was anders dan de andere, dat was meteen duidelijk.”

 

Een grensverleggende opdracht voor ons allemaal


Tijdens hun vakantie planden Lente en Bert een unieke en grootste dag voor hun Bo. Lente: “We startten haar dag met een grensverleggende opdracht voor ons allemaal. We gingen samen -en voor het eerst- subben. Niet op een rivier, maar midden op de open grote zee. Een opdracht die, eerlijk toegegeven, voor ons allemaal nog spannender was dan we op voorhand hadden ingeschat. En zeker Bo begaf zich een heel stuk buiten haar comfortzone. Dat moment samen delen, was heel schoon en zette de toon voor de dag: vandaag was anders dan de andere, dat was meteen duidelijk.”

Lente: “Omdat ‘dingen alleen doen’ al een tijdje een ding was, planden we een opdrachtje voor haar waarbij ze - in het Engels – helemaal alleen ging lunchen. Ze kreeg voldoende geld mee, en haar boekje om te mijmeren en schrijven over haar kleine en grote verwachtingen. We zetten haar alleen af bij een plaatselijke koffiebar en we spraken een uur en plek af waar we haar nadien weer zouden zien.  Ondertussen maakten wij haar porseleinen talentpenning helemaal klaar.

“Het was zo fijn om elkaar al die vragen te stellen waar we op alle andere dagen niet de tijd niet nemen.”


Intieme babbeltjes

Lente: “Na de middag trokken we samen met ons gezin naar een speciaal plekje op het puntje van een berg. Daar bestelden we lekkere taartjes en drankjes en speelden we het Lentespel. En dat was heerlijk. Het was zo fijn om elkaar al die vragen te stellen waar we op alle andere dagen niet de tijd niet nemen. En de antwoorden waren vaak heel verassend. Het was trouwens niet alleen leuk om vanalles over Bo en haar zus te ontdekken. Ik vond het ook heel tof om zelf vanalles aan hen te kunnen vertellen.”

“We betrokken de hele familie bij het bedenken van haar krachtnaam. Zo waren ze toch een belangrijk deel van haar moment, ook zonder groot feest.”


Een ode aan Bo, onze ‘attente plannenmaker’

Lente: “Als afsluiter planden we een heerlijk aperitiefmoment. Daar doopten we haar ‘attente plannenmaker’ met haar porseleinen talentpenning. Een naam die we op voorhand bedachten, samen met haar grootouders, nonkels, tantes en iedereen die belangrijk voor haar is. Zo waren ze toch een belangrijk deel van haar moment, ook zonder groot feest. Bert en ik lazen haar onze ode voor en we bezorgden onze wenskaartjes. Dat vond haar jongere zusje Roxanne heel fijn. Zo kon ze ook haar bijdrage leveren aan dat speciale moment van haar grote zus.“

“Voor haar jongere zusje Roxanne was het heel fijn om ook haar bijdrage te leveren aan dat speciale moment van haar grote zus.“


Een kamer vol wensen

Lente: “De andere wensen werden in de dagen en weken daarna één voor één door iedereen die haar lief is, binnengebracht. Op die manier werd haar moment heerlijk lang gerokken en kwamen al die lieve woorden met mondjesmaat binnen. Al die liefdevolle boodschappen en wensen kregen een plekje aan takken in haar kamer. Woorden waar ze heel vaak naar teruggrijpt wanneer ze alleen op haar kamer is. En die haar een heerlijke deugd doen.”

“Het deed Bo een zichtbare deugd dat we zo uitdrukkelijk de tijd namen om haar te laten voelen, zien en horen hoe belangrijk ze voor ons is.”

 

Uitgesproken en gevoelde liefde

Lente: “Bo’s dag heeft echt veel voor haar - en voor ons - betekend. Het deed Bo een zichtbare deugd dat we zo uitdrukkelijk de tijd namen om haar te laten voelen, zien en horen hoe belangrijk ze voor ons is, hoe graag we haar zien en hoe erg we met haar meeleven. Natuurlijk weet ze wel dat ze warm omringd wordt, maar het was voor haar toch heel belangrijk om te voelen dat we dit groot moment in haar leven niet zomaar lieten voorbij gaan.
 

 

Ontdek deze doos vol inspiratie

Ook zin om heerlijk stil te staan bij de overgang naar het eerste leerjaar of middelbaar? Ontdek dan zeker de groeidoos van de Verhalenboetiek.