Tips voor een betekenisvol en memorabel Lentefeest - De Verhalenboetiek
Inspiratie

Tips voor een betekenisvol en memorabel Lentefeest

Vroeger was alles niet beter. En ook niet gemakkelijker. Maar wel duidelijker. Werd je 7 of 12 jaar? Dan vierde je jouw communie. Met al je leeftijdsgenoten samen, in de plaatselijke kerk. En achteraf verzamelde iedereen op jouw groot feest, met prachtige cadeaus en liefst een lam van ijs. Die tijd is - gelukkig of niet - voorbij.

Een communiefeest overkomt steeds minder kinderen. We blijven wel vieren natuurlijk. Want mijlpalen zijn bijzonder. Onze kinderen zijn bijzonder. Daar willen we bij stilstaan. Daar willen we op klinken. Dat moet gevierd. Minder en minder met een communie, maar des te meer met een Lentefeest of Groeifeest.


Maar hoe pakken we dat dan aan?
En hoe maken we er meer van dan het zoveelste feest?
Hier vind je inspiratie & tips. 

 Een betekenisvol groeimoment
kan zoveel meer zijn dan een langdradige ceremonie.
Er zijn zoveel leuke, originele dingen die je kan doen,
met impact.

 


Geef je feest betekenis


Het Lentefeest zet jouw Lentekind in de spotlights. Maar dan grootser en intenser dan tijdens het jaarlijkse verjaardagsfeest. En dan heb ik het niet alleen over het aantal gasten, de grootte van de cadeaus en het lekkere eten. Dat hoort er natuurlijk allemaal bij en is heerlijk, maar een Lentefeest of groeifeest is ook hét moment om als ouder stil te staan bij wie je kind was, is en zal zijn. Want dat geeft jouw Lentekind vleugels. En zo wordt het echt een dag om nooit te vergeten. 

Een Lentefeest is een uitnodiging

 • om het (nog) eens te hebben over de waarden die je je kind wil meegegeven.
 • om écht de tijd te nemen om te blinken van trots.
 • om uitdrukkelijk liefde te delen.
 • om je Lentekind te laten weten dat het warm omringd is en gedragen wordt.
 • om vol verwachting en vertrouwen uit te kijken naar de toekomst. 

Omvat met een gouden randje, van die schoonste outfits, de leukste cadeaus en heerlijkste versnaperingen. 
 

 

Maak, naast de zalige feestelijkheid,
ook tijd om stil te staan
& te bewonderen.


Tips voor een memorabel moment


Maak, naast de zalige feestelijkheid, ook tijd om stil te staan en te bewonderen. Wie was je Lentekind al? Wat maakt hem uniek? Wat zijn haar talenten? Heb het erover. Kort en krachtig of in het lang en breed.

 • Bereid een een mooie speech of Ode aan je Lentekind voor.
  Neem even de tijd om je Lentekind uitdrukkelijk te vertellen wat je zo aan hem of haar bewondert, deel leuke herinneringen en kijk uit naar de toekomst. Neem zelf het woord en/of geef het door aan de meter, peter en de grootouders. Of misschien wil elke aanwezige een korte krachtige herinnering delen?
   
 • Laat je Lentekind zichzelf tonen.
  Het is niet voor elk kind weggelegd, maar heel wat kinderen krijgen een enorme boost als ze hun talent aan iedereen kunnen laten zien. Heb het erover met je Lentekind. Wat vind hij of zij van het groter worden?  Van zijn of haar feest?  Wat mag er niet ontbreken?
   
 • Laat je Lentekind voelen hoe warm omringd het is. 
  Betrek alle gasten door hen bijvoorbeeld samen een krachtnaam voor je Lentekind te laten bedenken. Of laat alle gasten een kaartje met een talent of schone eigenschap in een mandje op de schoot van jullie Lentekind droppen.
   
 • Creëer een overgangsmoment
  Laat je Lentekind een opdracht volbrengen. Ontsteek misschien een vuur of geef een symbolisch cadeau.
   
 • Laat alle gasten wensen neerpennen of uitspreken. 
  En kijk samen uit naar al wat nog komt. 
   
 • ...
   


Jouw memorabel Lentefeest in een doe-box

Zit je met een grote of kleine honger naar een betekenisvol groeimoment, maar weet je niet (zo heel goed) hoe je dit kan realiseren ? Dan deel ik mijn ideeën zo graag. Ik stopte ze allemaal samen in twee doe-boxen boordevol inspiratie:

Daarin vind je alles om er een mooi en intiem moment van te maken, zonder dat het jou een zotte voorbereiding kost. Ontdek er alles over in de online Verhalenboetiek.